oranjesingel

oranjesingel

Rapidkampioenschap nog niet beslist. Patrick en Robbie gedeeld eerste.

Maandag 23 februari, werd voor de derde en laatste avond om het rapidkampioenschap gespeeld. Jan had de tien aanwezigen in twee groepen ingedeeld en wel zo dat zij zoveel als mogelijk was uit spelers bestonden die elkaar de vorige speelavonden nog niet ontmoet hadden. Dit leverde de volgende poules op.
Een A-poule met Patrick, Paul, Robbie, Eric en Chiel,
En een B-poule met Joop. Jan, Albert, Liedewij en Emile.
Dat de strijd om het kampioenschap niet in de B-poule zou plaatsvinden, is, gezien de daarin ingedeelde, wel duidelijk. Aan het begin van de avond waren er nog drie kanshebbers: Robbie, Patrick en Eric. Omdat Eric de eerste speelavond niet aanwezig was, was hij afhankelijk van de prestaties van anderen. Die werkten niet mee. En hoewel hij al zijn partijen won, kwam hij net een punt te kort. Wel speelde hij tegen Patrick de boeiendste partij van de avond met daarin alles wat rapid zo aantrekkelijk maakt: een eindspel met ongelijk materiaal, tijdnood, onduidelijke kansen en dan als beide spelers nog maar net iets meer dan 1 minuut bedenktijd hebben, is er één die ineens een plan heeft en de wedstrijd á tempo en met vaste hand in zijn voordeel beslist.
In dit geval was dat Eric, die zijn pionnen meedogenloos en onweerstaanbaar naar de achterste rij liet oprukken. Fraai!.
De verrassendste uitslagen vielen in de B-groep te noteren. Daar verbaasde Liedewij iedereen – en zichzelf misschien nog wel het meest- door van Jan en Joop te winnen.

Uitslagen groep A:
Ronde 7. Paul – Chiel: 1 – 0; Robbie – Eric: 0 – 1
Ronde 8. Chiel – Robbie: 0 – 1; Patrick – Paul: 1 – 0
Ronde 9. Robbie – Patrick: 0 – 1; Eric – Chiel: 1 – 0
Ronde 10. Patrick – Eric: 0 – 1; Paul - Robbie: 0 – 1
Ronde 11. Eric – Paul: 1 – 0; Chiel – Patrick : 0 – 1

Uitslagen groep B:
Ronde 7. Jan – Emile: 1 – 0 Albert – Liedewij: 1 - 0
Ronde 8. Emile – Albert: 0 – 1 Joop – Jan: 1 – 0
Ronde 9. Albert – Joop: 1 – 0 Liedewij – Emile: 0 – 1
Ronde 10. Joop – Liedwij: 0 – 1 Jan – Albert: 0 – 1
Ronde 11. Liedewij – Jan: 1 – 0 Emile – Joop: 1 – 0

Eindstand:

1/2 Patrick en Robbie 8 uit 10
3 Eric 7 uit 7
4 Paul 4½ uit 10
5/7 Jan, Chiel, Albert 4 uit 10
8 Frank S. 3 uit 3
9 Emile 3 uit 7
10 Joop 3 uit 10
11 Liedewij 2 uit 7
12 Steffen 1½ uit 6
13 Frank v/d R. 1 uit 3


Dit alles leert ons dat Eric dit jaar de morele winnaar is geworden, maar dat Patrick en Robbie nog een beslissingsmatch moeten spelen om te bepalen wie zich kampioen mag noemen.